In maart is Buxus de tuinplant van de maand. Buxus is populair bij tuinliefhebbers en een makkelijke plant voor allerlei toepassingen in de tuin.
Meer dan een heg
Van de buxusfamilie wordt de Buxus sempervirens – afkomstig uit Europa en Turkije – het meest geteeld. Deze buxussoort leent zich goed om figuren van te knippen, maar wordt vooral gebruikt voor hagen. Net als de bonte variant, de Buxus sempervirens ‘Elegantissima’. Voor de hogere heggen is Buxus sempervirens ‘Rotundifolia’ ideaal omdat het een snelle groeier is. De Buxus microphylla is een compacte, ronde heester die niet hoger wordt dan een meter en in de winter brons kleurt.
De alleskunner in de tuin
Buxus is een alleskunner. Hij is geschikt als tuinafscheiding, je kunt er plantvakken mee creëren waarbinnen van alles groeit en bloeit en hem in vormen snoeien. Je kunt de Buxus uitstekend gebruiken als kuipplant en omdat hij zo traag groeit is hij zeer geschikt voor het balkon. Buxus groeit goed in de zon, maar ook in de schaduw. Het blad krijgt dan een diepgroene kleur.
De buxusplant was in de tijd van de Romeinen al erg populair, zij gebruikten de buxusplanten voor vormsnoei. De meest voorkomende snoeivormen zijn kegels en bollen. Snoeien moet minstens twee keer per jaar gebeuren. De plant wordt hierdoor voller en sterker en krijgt een krachtiger silhouet.
Buxus is een makkelijke tuinplant. Vocht, eenmaal per seizoen wat buxusmest en een flinke hand vol kalk stelt hij zeer op prijs. Als er gele randjes aan de blaadjes komen, staat de Buxus te droog. Winterharde Buxus doet het goed in een kuip of pot. Als het meer dan 2 graden vriest, is het tijd om de plant te verhuizen naar een vorstvrije plek zodat de wortels niet bevriezen. In de winter heeft de Buxus weinig water nodig, de grond moet net vochtig zijn. De beste tijd om Buxus te verplanten, is het voorjaar.